lauantai 19. tammikuuta 2013

Sään tarjoaa: Vuodenaika



    Tammikuun puolessa välissä ollaan mutta tunteet käyvät kuumana ”Vittu täällä on kylmä”, ”tulis jo kesä…”, ”perse jäätyy (16v suusta Tivolin jonossa)”. Onhan se luonnollista, että kartamme kylmää, koska emme selviytyisi näissä olosuhteissa ilman kekseliästä ihmisen älyämme...silti mitä vittua? Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää, eikö? Talvi tulee, joka vuosi ns. ”yllätyksenä”. Helsingin auraajat eivät koskaan ole ajoissa putsaamassa katuja lumesta ja ensimmäisinä lumiviikkoina huomattavasti useampi työntekijä myöhästyy töistä autoliikenteen ”jäätymisen” vuoksi. Mutta koska en tiedä aurauksesta mitään korkeaa koulutusta vaativaa niin tyydyn vain toteamaan; ”eivätköhän he tiedä mitä tekevät”. Autoilijoille sen verran; ”oppikaa ajamaan niin eiköhän liikenne kulje!!”
   Talvi alkaa, kun VR myöhästyy (enemmän, kuin yleensä). Minua ihmetyttääkin miten tässä maassa tunnutaan aina olevan huonosti varautuneita talven tuloon. Auto ei ole koskaan kaivettu ajoissa esiin lumesta. Kaupoissa ei myydä talvivaatteita syksyllä. Meidän on siis tarkoitus palella hetki ennen, kuin päästetään ostamaan lämpöisiä vaatteita. Sisälle päästäessämme hamstraamme kaikki mahdolliset vaatekerrokset, ettei varmasti tule kylmä. Eivätkä nekään vaatteet ole tehty kestämään kahta vuotta pidempää. Kahden vuoden päästä seistään uudestaan kaupan jonossa perse jäässä. Aika nokkelaa, täytyy myöntää. Huomioikaa nyt tässä vaiheessa, että kirjoittelen kieli poskessa tätä juttua (onneksi en kieli kiinni liikennepylväässä.)
   Itse pidän talvesta. Rakastan kesää mutta sekin kyllästyttäisi ihan helvetisti jos se jatkuisi vuoden ympäri. Keväästä ja syksystä en paljoa välitä. Joko saa olla se -15 astetta tai + 25, että olo olisi hyvä. +2 asteinen, räntäsateen ja tuulen romanssi vaatekerrosten alla ei houkuta yhtään. Armeijassa sain siitä tarpeekseni. Onhan tuolla ulkona kylmä, mutta sitä vastaan voi suojautua paljon helpommin, kuin kosteaa kylmyyttä vastaan. Joku voisikin selittää mulle, mikä siinä kiehtoo siinä syksy/kevät säässä? Ja puhun siis säästä, en siitä mitä puiden lehdille tapahtuu. Keväällä ja syksyllä on kylmä, muttei tarpeeksi kylmä ettei tulisi kuuma, kun vähänkin yrittää pukeutua lämpimästi. Taivaalta tulee 24/7 vettä ja loskaa ja tuulee koko ajan. Syksyllä asiasta on turha valittaa, koska ”kesä oli niin paska” ja keväälläkään ei voi sanoa mitään koska ”kesä tulee kohta ja tämä on osa prosessia”. No HUHHU!
    ”Pitkä kuuma kesä, saataiskohan mitään tehtyä?” Kesästä pidämme, koska se edustaa monelle lomaa ja rentoa meininkiä. Miksei talvellakin voisi ottaa yhtä rennosti? Säästäkää lomanne talven ajalle ja lentäkää sitten etelään kuukaudeksi lämmön huoviin, jos ei pakkanen kiinnosta. Paljon on talvella tekemistä. Itse asiassa enemmänkin, kuin kesällä. Puolen metrin korkuisessa kinoksessa on jo harrastuksen makua. Kelpaa urheiluna kävelijöille ja viihdykkeenä sivusta katsojille (kaaatuuu!!). Me suomalaiset pärjäämme paremmin talviurheilussa, kuin kesäurheilussa. Missä siis talven riemu? Hiihtoa, jääkiekkoa, curlingia (öö?) ja mäkihyppyä. Vihdoin on mahdollista harrastaa näitä lajeja kodin takapihalla ja sieltä ne olympiavoittajat aikoinaan aloitti. Onko tämä talven vihaaminen vain pääkaupunkilaisten hölmön ylpeä asenne? Täällä kun eivät ulkojäät näköjään pysy jäässä, vaikka pakkasta olisi Siperiasta tilattu.
    Kaikki nauttikoot säästä kuin säästä, mutta älkää helvetissä ajako pois tätä pakkasta ennen maaliskuuta. Muuten tulee taas pilvistä ja kosteaa ja harmaata. Nyt on ulkona aurinkoista, kuivaa, tyyntä ja terveen värikästä. Sauna lämpimään, kaljat viilentymään ja munasillaan sitten parvekkeelle järkyttämään turisteja, niin säilytetään tämä villimiehen kansan maine maailmalla jota paleltumatkaan ei lannista. Sitten kun tulee tämä Keski-Euroopan talvi, (eli meille kevät) niin voimme vähän kitistä ”hyi, loskaa”. Silloin pysyttelen sisätiloissa.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti