tiistai 12. helmikuuta 2013

Peli PiiP


Milloin tiedät että nyt menee huonosti? Kun rutiinit pettävät. Joka päivä pyörii rutiineilla. Jotkut nousevat ylös tiettyyn aikaan, juovat aamulla ensiksi lasillisen vettä ennen mitään muuta, käyvät lenkillä, kuuntelevat tietyn biisin tiettyyn hetkeen yms. Jotkut rutiinit ovat näkyvämpiä kuin toiset ja kun ne viimeiset rutiinit eivät enää toistu olet kusessa. Moni opiskelee ja harrastaa jotakin, jonka lisäksi on sosiaaliset velvollisuudet ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Monelle varmasti tuttua arkea ja osa meistä sopeutuu siihen paremmin kuin muut. Meillä kaikilla on se yhteistä, että joskus emme enää pysty siihen. Joku päivä emme enää jaksa pitää kiinni kaikesta, vaan päästämme irti ja odotamme laskua. Lasku saattaa olla kivuton koska olemme kivusta turtana ennen tömähdystä.

Vaikka olisi tyytyväinen tekemisiinsä ja haluaa juuri sitä, mitä tällä hetkellä elämässä tarjotaan on ongelmana odotukset. Omat, sekä muitten.Vaikka ei olisikaan laiska ihminen niin sitä veltostuu mikäli joku ei muodosta rajoja. Jos töihin ei ole pakko saapua sovittuun aikan ei sitä myöskään aina tee. Miksi tekisi, kun on sallittua saapua omaan aikaan, kunhan saapuu ja tekee työnsä? Kuulostaako tutulta, että saa kehuja mutta tietää pystyvänsä parempaan. Ei vain ole tarpeeksi aikaa pystyäkseen todistamaan sitä. Päivästä päivään venytään paikasta toiseen ja hoidetaan velvollisuudet ja tavoitteet. Päivästä päivään herääminen muuttuu vaikeammaksi ja heräämisen jälkeen on haasteena nousta ylös sängystä. Seuraavana on vastassa suihkussa käyminen ja lihaskivun kestäminen. Lihaskivun aiheuttaa huono palautuminen. Palautuminen ei tapahdu ellei saa siihen aikaa. Jääräpäisinä suomalaisina emme suostu myöntämään, että nyt alkaa mennä ylivoimaiseksi. Homma jatkuu päivästä päivään ja lohtu tulee sillä harvassa saapuvalla vapaapäivälle, joka häämöttää kahden viikon päässä. Tietenkin sekin päivä on jo buukattu täyteen sen vihdoinkin saapuneen.

Vapaapäivä kun vihdoin saapuu, stressi ei ota laantuakseen. Miten voi rentoutua päivänä jona ett periaatteessa ole velvoitettu mihinkään, mutta on asioita jotka koet tarpeelliseksi tehdä. Esimerkkinä vaikka pölyisen kotisi siivoaminen ja homehtuvan pyykkisi pesu. Ei olis pakko mutta huomenna rulianssi jatkuu taas ja on oltava siihen valmis. Eli vapaapäiväsi menee seuraavaan työputken valmistautumiseen. Jess! Jos ett tee esm. kotiaskareitasi on tilanne vaan heikompi ja heikompi.

Milloin alkaa rutiinit pettää? Kun jätät ne väliin maksimoidaksesi levon. Väsymyksen on reagoitava mutta kun huomaat jättäväsi illallisen väliin koska ett jaksa tehdä ees voileipää koska sinua väsyttää niin paljon etkä halua tehdä yhtään mitään, olet kusessa. Siitä eteenpäin jää pesulla käynti, puheluihin vastaamatta jättäminen ja lopulta ett nouse sängystäsi ja jäät häpeään makaamaan pitkäksi aikaa.

Mitä? Miten? Miksi? kysyt itseltäsi, vaikka tiedät vastauksen. Kyselet mielipidettä tuttaviltasi, jotka vastaavat odotetulla tavalla: yrität liikaa samaan aikaan, etkä suostu hellittämään. Jatkat kyselemistä toivoen vastausta, joka toisi uuden näkökulman asiaan ja sivuuttaisi oman vastuusi hyvinvoinnillesi, mikä ehkä antaisi sen pienen boostin, joka saisi sinut ylös sängystä jatkamaan hommiasi.

Miksi emme halua myöntää tappiota? Se on vähän sama asia kuin ensimmäine kerta, kun kokeilet tupakkaa. Sen ensimmäisen kerran on helpompi kokeilla toista. Muista ottaa chillisti jos tuntuu siltä että asioita on liikaa. Usein stressi aiheutuu pienistä asioista mutta oman tottumuksemme mukaan reagoimme niihin eri vahvuudella. Tartu hetkeen, mutta älä anna sen viedä sinua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti